Pagina principala
Informatii
Internationalizarea
pROgrame KDE/Qt
Download
Documentatii
Despre LKR
Contact
Resurse
Harta site-ului

Tutorial interfata grafica XML KDE


   Kurt Granroth
   5 Septembrie 2000

Inceputul

Acest document descrie modul in care am convertit o aplicatie KDE sa utilizeze noul cadru de lucru pentru interfete bazat pe XML. Am ales sa folosesc "kedit" ca exemplu de aplicatie intrucit are o combinatie de elemente standard si ne-standard si care in mod categoric trebuie sa fie conforma standardelor.

Am modificat doar trei fisiere pentru a realiza acest lucru: Makefile.am, kedit.cpp, si kedit.h. De asemenea, am adaugat un fisier: kdeui.rc

Notiunile cuprinse in acest document sint destul de generale si pot fi aplicate aproape oricarei aplicatii KDE.

Procedura de baza

Intr-un anume fel, conversia seamana cu o misiune de tip "cautare si eliminare". Voi cauta reminiscente ale vechiului cod UI, voi sterge citeva linii si voi adauga o linie pentru a-l inlocui.

In general, procedura decurge in modul urmator:

  1. Cautarea codului oricarei bare de meniu si bare de unelte (toolbar).
  2. Cind gasiti codul, determinati daca elementul creat este un element "standard" sau este un element specific aplicatiei. Puteti folosi clasa KStdAction sau puteti merge direct la sursa si verifica Ghidul standardelor KDE UI (KDE UI Standards Guide).
  3. Daca un element este standard, stergeti elementul si inlocuiti-l cu o actiune KStdAction (de obicei o singura linie de cod, alteori mai multe). Reluati pasul unu.
  4. Daca elementul este specific aplicatiei, stergeti-l si inlocuiti-l cu un nou obiect KAction. Numele intern pe care il veti da obiectului KAction este important deoarece va fi folosit in pasul urmator.
  5. Creati (sau adaugati) un fisier XML specific aplicatiei. Introduceti noua actiune in fisierul XML folosind numele intern. Ce meniu veti insera este doar o chestiune de rationament.
  6. Repeta pina cind tot vechiul cod dispare.

In mod tipic, veti vedea o micsorare a codului UI de aproape patru ori.

Gasirea fisierelor corespunzatoare

Fisierele pe care le cautati sint interfata si implementarea clasei derivate din KTMainWindow. Retineti, daca aplicatia dumneavoastra nu foloseste KTMainWindow, ea nu poate folosi (cu usurinta) nici codul XML UI. In aproape toate cazurile cu aceeasi conventie de denumire a fisierelor, acestea vor avea denumiri asemanatoare cu kmyapp.h si kmyapp.cpp.

Daca aveti 'actiuni' locale (si e posibil sa aveti), atunci va trebui sa modificati Makefile.am pentru a adauga doua linii si a modifica inca doua.

Veti adauga de asemenea un fisier nou distributiei daca aveti actiuni locale.Traducere de Daniel Ionescu. Adaptare de Claudiu Costin.