Pagina principala
Informatii
Internationalizarea
pROgrame KDE/Qt
Download
Documentatii
Despre LKR
Contact
Resurse
Harta site-ului

Kylix - taticul IDE-urilor de sub Linux


   Claudiu Costin
   23 aprilie 2001

In cautare de noi nise pe o piata tot mai sufocata de produsele Microsoft, Borland incearca (poate cu disperare) sa acapareze fragila sau poate chiar inexistenta piata a mediilor integrate de dezvoltare a aplicatiilor, asa numitele IDE-uri sau RAD-uri.

Virful lor de lance se numeste Kylix si este un produs din categoria amintita mai sus. Inainte de trece la descrierea lui merita de mentionat ca Borland a mai "experimentat" sentimentul generozitatii cand a oferit acum 2 ani Turbo C 2.0 si Turbo Pascal 5.5. Nu de foarte mult timp ei au mai dat gratuit si scula lor de buna calitate, compilatorul C/C++. Rautaciosii ar putea sa afirme ca oricum nu e mare lucru atata vreme cat nu poti dezvolta decat aplicatii Windows, lucrezi in linia de comanda si nu beneficiezi de bogatele biblioteci de componente gata de utilizat.

Urmatorul mare pas il reprezinta Kylix, un mediu IDE (Integrated Development Environment - mediu de dezvoltare integrat). Acesta seamana foarte mult cu Delphi de sub Windows. Este si intentia lor sa fie asa deoarece Kylix nu este o "scula" monoplatforma, ci are ca tinta programatorii care trebuie sa dezvolte aplicatii atat pentru Windows cat si pentru Linux. O mare grija a fost acordata usurintei portarii aplicatiilor scrise deja in Delphi la mai noua platforma Linux.

Poate starni Kylix interesul unui vechi programator de Linux? Raspunsul este complex. Este greu sa convingi pe cineva (in special managerii) sa dea o suma de bani cand compilatorul GCC si utilitarele lui sunt "for free". Cand vine vorba de performanta GCC capoteaza imediat in fata compilatorului oferit de Borland. Este adevarat ca acesta nu suporta atatea arhitecturi si procesoare precum GCC. Dar nu pierdeti din vedere un lucru: Kylix este destinat in principal Windows si Linux ce ruleaza in majoritatea cazurilor pe arhitecturi IA32.

In partea de usurinta de utilizare Kylix nu are concurent. Este totusi facut de niste oameni care-si cistiga piinea din asa ceva. KDevelop este un concurent care poate deveni o amenintare, dar sufera inca de bolile copilariei desi in clipa de fata poti face cu usurinta aplicatii, sa le administrezi si sa le distribui. Are o lipsa: documentatia extensiva, exemple de aplicatii. Kylix mai are ceva ce am iubit intotdeauna la Delphi: un editor inteligent care iti arata metodele si parametrii lor direct la cursor atunci cand ramai cu degetul in aer ca nu mai stii ce parametru urma.

Acum este moda aplicatiilor distribuite, a celor Web si a comertului electronic. Din acest punct de vedere Borland sta bine. Ca sa se zica ca este de partea OpenSource si a dezvoltarii lui au creat (si evidentiat in documentatia de descriere) un set de componente pentru dezvoltarea de module Apache care ar face usoara scrierea de DSO-uri pentru aplicatii sofisticate. La capitolul baze de date te ia ameteala. Daca vrei sa trintesti o aplicatie de baze de date atunci bine ai venit la joaca. O gramada de "wizard"-uri prietenoase si de vizualizatoare de date te ametesc cu multimea de informatii oferite despre baza ta de date si stadiul de executiei prin care trece aplicatia. Aceasta usurinta este bazata pe multimea de componente reutilizabile puse la dispozitie si care ofera acces transparent catre multe motoare SQL de notorietate. Sunt curios cat timp va trece pina cind KDevelop va putea oferi asa ceva. E drept ca este destul de enervant sa programez in Pascal, daca ma raportez la C++, dar oricum mult mai putin cand ma gindesc cu oroare la Visual Basic. Alte lucruri de luat fata sunt suportul XML si un debuger performant.

Nu-mi ramine decat sa-i urez mult noroc noului venit in lumea Linux si sa speram ca va avea succes in e-business-ul actual. Ar fi fost oportun ca Borland sa pregateasca programe de fidelizare si training pentru programatorii de sub Linux oferind o versiune demo sau, de ce nu, una cu care sa poti dezvolta cod GPL.

Resurse