Pagina principala
Informatii
Internationalizarea
pROgrame KDE/Qt
Download
Documentatii
Despre LKR
Contact
Resurse
Harta site-ului

Programarea setarilor utilizator in KDE 3


   Andreas Nicolai
   18 Mai 2003

Acest articol reprezinta traducerea si adaptarea dupa originalul publicat la: http://www.kdevelop.org/doc/tutorial_settings/. Tot acest efort de traducere este meritul lui Bogdan Daniel Vatra <taipanromania@xnet.ro>.

Scopul acestui tutorial

In majoritatea aplicatiilor KDE setarile definite de utilizator pot fi create si stocate. Pentru aceasta trebuie:

  • o cale usoara de a accesa configurarea setarilor definite de utilizator din widget-uri si clase
  • posibilitatea de a salva si reincarca setarile
  • dialoguri de preferinte tipice ce includ de obicei si butoanele "Seteaza" (Apply) si "Implicit" (Default)

Acest tutorial va explica o posibilitate de a realiza aceste obiective usor si prin folosirea unui stil de programare bun. Voi explica cum sa cream un obiect de configurare (o clasa singleton), cum sa citim si sa scriem configuratia setarilor definite de utilizator si cum sa construim si sa programam un dialog de preferinte tipic KDE.

Trusa cu scule

  • QT Designer (de preferat ultima versiune)
  • Un sistem care poate sa compileze aplicatii KDE (asta inseamna ca aveti KDE versiunea 3.1.X si QT 3 instalate)
  • ceva cunostinte in programare C++. Asta inseamna ca ar trebui sa stiti despre clase si mostenire si limbajul C++. Cunostinte despre "standard template library" (STL) nu sunt necesare deoarece QT ne ofera (aproape) tot ce ne trebuie.

Acest tutorial este scris pentru utilizatorii lui KDevelop3 (cunoscut si sub numele de Gideon). Oricum, daca doriti sa dezvoltati programe KDE, fara a folosi un IDE sau va place un altul (putin probabil), acest tutorial tot va fi interesant pentru dumneavoastra. De fiecare data cind veti intilni o sectiune "Fara KDevelop" va voi explica o alta metoda de lucru.

Daca sinteti total nou in programarea KDE, aruncati o privire la tutorialele aflate la http://developer.kde.org si http://kdevelop.kde.org. Acest tutorial va va explica cum sa folositi QT Designer si KDevelop impreuna astfel ca dupa ce il veti citi in intregime veti sti ceva mai multe despre programarea in KDE.

Cuprins

   Partea I: Sa incepem
In aceasta parte va fi explicata generarea proiectului. Voi da citeva lamuriri generale despre fisierele implicate si vom discuta despre fisierele moc generate automat.
   Partea a-II-a: Plictisitoarea teorie
Aici vom crea obiectul principal de configurare si voi explica conceptul "singleton". Vom discuta avantajul de a avea un obiect central si global de configurare si vom crea scheletul acestei clase.
   Partea a-III-a: Citirea si scrierea setarilor
Vom introduce citeva proprietati publice la obiectul de configurare. Acolo vor fi date citeva lamuriri despre codul sursa si va voi explica cum sa accesati si sa folositi fisierele de configurare ale KDE.
   Partea a-IV-a: Proiectarea paginilor de configurare
In cele din urma incepem proiectarea paginilor de configurare. In acest capitol vom prezenta cum proiectam widget-uri folosind QT Designer si cum derivam clase din layout-uri.
   Partea a-V-a: O implementare simpla a dialogului de setari
Acum este timpul sa implementam codul dialogului si sa adaugam paginile de configurare. Inca nu vom vedea nimic, dar vom invata esentialul in crearea dialogurilor de preferinte.
   Partea a-VI-a: Crearea si executia dialogului
Este timpul sa afisam dialogul. Vom schimba widget-ul principal dintr-o eticheta intr-un buton si vom crea dialogul cind utilizatorul apasa butonul. In aceasta parte vom explica conceptul semnal/slot al librariei QT. Mai mult, vom discuta despre avantajul "crearii dialogurilor la cerere" (run-time, si nu design-time).
   Partea a-VII-a: Conectarea dialogului si a obiectului de configurare
In aceasta parte vom conecta datele de configurare la dialog. Asta inseamna ca vom implementa functii care vor transfera date din/in dialog. Vom mai conecta citeva semnale si sloturi si in cele din urma aceasta parte va explica cum sa executam un dialog de alegere a fonturilor.
   Partea a-VIII-a: Implementarea butoanelor "Implicit (Default)" si "Seteaza (Apply)"
In ultima parte vom adauga functionalitate butoanelor "Implicit" (Default) si "Seteaza" (Apply). Vom modifica obiectul de configurare astfel incit sa avem un loc central pentru setarile implicite. Si vom imbunatati dialogul si cu facilitatea de a activa si dezactiva butonul "Seteaza".

Resurse

http://www.ro.kde.org/ftparea/docs/settingstutorial-01.tar.gz
Arhiva proiectului pentru "Partea a-II-a: Plictisitoarea teorie". Implementarea clasei Configuration (de tip singleton).
http://www.ro.kde.org/ftparea/docs/settingstutorial-01html.tar.gz
Documentatia API HTML generata cu ajutorul Doxygen folosind sursele CPP.
http://www.ro.kde.org/ftparea/docs/settingstutorial-02.tar.gz
Arhiva proiectului pentru "Partea a-III-a: Citirea si scrierea setarilor".
http://www.ro.kde.org/ftparea/docs/settingstutorial-03.tar.gz
Arhiva proiectului pentru "Partea a-IV-a: Proiectarea paginilor de configurare".
http://www.ro.kde.org/ftparea/docs/settingstutorial-04.tar.gz
Arhiva proiectului pentru "Partea a-VI-a: Crearea si executia dialogului".
http://www.ro.kde.org/ftparea/docs/settingstutorial-05.tar.gz
Arhiva proiectului pentru "Partea a-VII-a: Conectarea dialogului si a obiectului de configurare", fara codul butoanelor "Implicit" (Default) si "Seteaza" (Apply)
http://www.ro.kde.org/ftparea/docs/settingstutorial-final.tar.gz
Proiectul final pentru "Partea a-VIII-a: Implementarea butoanelor Implicit si Seteaza", inclusiv documentatia API generata cu Doxygen