Pagina principala
Informatii
Internationalizarea
pROgrame KDE/Qt
Download
Documentatii
Despre LKR
Contact
Resurse
Harta site-ului

Tutorial programare KDE 3


   Antonio Larrosa
   14 martie 2002

Acest articol reprezinta traducerea si adaptarea dupa originalul publicat la: http://devel-home.kde.org/~larrosa/tutorial/index.html. De asemenea si codul sursa al programelor a fost adaptat pentru limba romana. Tot acest efort de traducere este meritul lui Bogdan Daniel Vatra <taipanromania@xnet.ro>.

Acesta este un tutorial care va invata pas cu pas cum sa dezvoltati aplicatii simple pentru KDE, cu explicatiile de rigoare la fiecare linie de cod.

Principala cerinta pentru a citi (intelege) acest tutorial este sa aveti ceva experienta in C++ (acest tutorial nu va invata C++). Nu aveti nevoie de cunostinte anterioare de Qt sau KDE. Va recomand sa cititi tutorialele (documentatia) care vin odata cu Qt si care va vor fi de mare ajutor la inceput de drum Ón aceasta lume pasionanta a programarii KDE/Qt.

Pentru inceput este nevoie sa aveti la dispozitie un mediu grafic KDE 2.x sau KDE 3.x. Daca inca nu l-ati instalat inca, cititi informatiile din aceasta pagina, care va invata cum sa instalati KDE 3.0 (n.tr: recomandat KDE 3.1). In plus, in aceasta pagina veti gasi informatii cum sa va instalati ultima versiune stabila. De altfel, ati putea instala KDE-ul si din surse urmind instructiunile de aici. ATENTIE! Snapshot-urile din CVS nu se preteaza pentru utilizarea de zi cu zi si ar trebui instalate doar de programatorii care vor sa se asigure ca aplicatiile lor vor rula cu viitoarea tehnologie. Aici aveti explicatii despre cum sa instalati pe acelasi calculator atit KDE 2, cit si KDE 3, fara nici un fel de conflicte intre cele doua medii grafice.

Daca preferati sa descarcati tutorialul cu fisiere Makefile, documentatii, scripturi configure si surse gata de compilat, vizitati zona de FTP a site-ului Linux-KDE Romania: http://www.ro.kde.org/ftparea/docs/. Atentie! Nu puteti copia pur si simplu codul sursa din pagina HTML intr-un fisier CPP si sa-l compilati. Aveti nevoie de niste fisiere Makefile pe care le gasiti tot in arhiva cu surse kdetutorial-1.2-ro.tar.gz.

Acestea fiind zise, tin sa precizez ca numai in patru pasi vom construi un navigator de web. Cel de-al saselea exemplu este o aplicatie de semne de carte care comunica cu navigatorul de web pentru a salva semnele de carte. Dar haideti sa nu anticipam lucrurile si sa incepem cu inceputul...

   Introducere
   P1: O aplicatie simpla Qt "Hello World"
   P2: O aplicatie simpla "Hello World"
   P3: Adaugam primul meniu
   P4: Un navigator de web
   P5: Deschiderea de comunicatii!
   P6: O colectie de semne de carte
   P7: Inainte si inapoi
   P8: Un semn de carte destept
   P9: Utilizarea XMLGUI