Pagina principala
Informatii
Internationalizarea
pROgrame KDE/Qt
Download
Documentatii
Despre LKR
Contact
Resurse
Harta site-ului

Proiectul KDE livreaza o versiune de service imbunatatita a mediului grafic Open Source


   Claudiu Costin
   21 iulie 2002

Proiectul KDE livreaza a treia generatie a mediului grafic de virf pentru Linux/Unix, oferind inteprinderilor, guvernelor, scolilor si altor institutii o solutie de mediu de birou deschisa si gratuita de cea mai inalta calitate

2 Iulie 2002 (INTERNET). Proiectul KDE a anuntat astazi disponibilitatea imediata a KDE 3.0.2, a treia generatie a mediului grafic gratuit, puternic pentru Linux si alte UNIX-uri. KDE 3.0.2 este disponibil in 50 de limbaje si este livrat cu librariile centrale KDE, mediul grafic de baza, un mediu de dezvoltare integrat, si sute de aplicatii si alte imbunatatiri grafice din alte pachete KDE de baza (PIM, administrare, retea, educational, programare, utilitare, multimedia, jocuri, grafica si altele).

In principal KDE 3.0.2 ofera imbunatatiri de uzabilitate si stabilitate fata de KDE 3.0.1, care a fost livat la sfirsitul lunii mai 2002. Pentru a vedea lista completa de modificari incepind cu KDE 3.0, vizitati jurnalul modificarilor.

"KDE 3.0.2 este a doua versiune de intretinere a seriilor KDE 3.0", a explicat Dirk Mueller, coordonatorul acestei editii KDE 3. "Un numar de imbunatatiri de stabilitate si uzabilitate au fost backport-ate din ramura activa KDE 3.1 in codul seriei KDE 3.0 si inglobate in aceasta editie actualizata. Recomandam ca toti utilizatorii de KDE 3 sa-si actualizeze sistemele la aceasta versiune stabila".

KDE, incluzind toate librariile si aplicatiile sale sint disponibile gratuit sub termeni ai licentelor Open Source. KDE poate fi obtinut ca sursa sau in numeroase formate binare de pe site-urile "oglinda" KDE, http sau ftp, si de asemenea poate fi obtinut si pe CD-ROM sau cu orice alta distributie majora de Linux/UNIX.

Pentru mai multe informatii despre seriile KDE 3, cititi anuntul pentru KDE 3.0 si pagina de informatii despre KDE.

Instalarea pachetelor binare KDE 3.0.2

Pachete binare. Unii vinzatori de Linux/UNIX au avut bunavointa sa ofere pachete binare de KDE 3.0.2 pentru unele din distributiile lor, iar in alte cazuri au facut acest lucru voluntari din comunitatea Internet. Unele din aceste pachete binare sint disponibile pentru download gratuit de pe site-urile "oglinda" http sau ftp ale KDE. Este posibil ca in citeva saptamini sa fie disponibile si alte pachete binare aditionale pe serverele KDE.

Trebuie sa retineti ca Proiectul KDE ofera aceste pachete binare ca un mijloc de ajutorare a utilizatorilor sai. Proiectul KDE nu este responsabil de aceste pachete deoarece ele sint distribuite de terte parti -- in mod tipic, dar nu intotdeauna de catre un distribuitor de Linux/Unix -- utilizind utilitare, compilatoare, versiuni de librarii si proceduri de calitate asupra carora Proiectul KDE nu exercita control. De asemenea, ar trebui sa notati ca unii vinzatori ofera pachetele binare in intregime de pe serverele lor. Daca nu gasiti un pachet binar pentru sistemul dumneavastra de operare sau nu sinteti multumit cu calitatea pachetelor binare pentru sistemul dumneavoastra de operare, cititi politica pachetelor binare KDE si/sau contactati vinzatorul S.O.-ului dumneavoastra.

Optiuni / Cerinte librarii. Cerintele de librarii pentru un pachet binar poate varia in functie de sistemul unde a fost compilat pachetul. Trebuie sa luati in considerare ca unele pachete binare ar putea sa ceara o versiune mai noua de Qt si alte librarii decit cele livrate cu sistemul dumneavoastra. (de ex. LinuxDistro X.Y a fost livrat cu Qt-3.0.0 dar pachetele de mai jos au nevoie de Qt-3.0.3). Pentru a vedea cerintele generale de librarii pentru KDE, cititi textul din sectiunea Codul sursa - Cerinte libarii de mai jos.

Locatii pachete. In acest moment exista pachete precompilate pe serverele KDE (sau in alte locatii, acolo unde este indicat) pentru urmatoarele distributii si versiuni (va rugam sa cititi mai intii fisierul README daca exista):

Este posibil sa fie disponibile si alte pachete binare aditionale in zilele si saptaminile ce vor urma.

Compilarea KDE 3.0.2

Cerinte / Optiuni libarii. KDE 3.0.2 are nevoie de Qt 3.0.3 pentru X11. In plus, KDE poate beneficia de un numar de alte librarii si aplicatii optionale care sa imbunatateasca mediul dumeavoastra grafic si capabilitatile lui.

Cerinte compilator. KDE este proiectat sa fie cross-platforma si de aceea se compileaza cu o varietate larga de compilatoare Linux/UNIX. Totusi, KDE avanseaza rapid si abilitatea compilatoarelor native pe diferitele versiuni de UNIX de a compila KDE, depinde de capacitatea utilizatorilor acestor sisteme de a raporta problemele de compilare catre programatorii responsabili de aplicatii.

Referitor la cel mai popular compilator pentru KDE, gcc/egcs, trebuie sa retineti ca unele componente ale KDE nu se vor compila corespunzator cu versiuni de gcc mai mici decit gcc-2.95, precum egcs-1.1.2 sau gcc-2.7.2 sau cu versiuni nepeticite de gcc 3.0.x. Oricum, KDE trebuie sa se compileze fara probleme cu gcc 3.1.

Codul sursa / SRPMs. Codul sursa complet al KDE 3.0.2 este disponibil pentru download. Aceste pachete sursa au fost semnate digital cu GnuPG utilizind cheia PGP a Arhivelor KDE (disponibila in pagina Semnatura KDE sau pe serverele de chei publice) si sumele lor MD5 sint listate in pagina Informatii KDE 3.0.2.

In plus, sint disponibile pachele sursa RPM pentru Conectiva Linux, Mandrake Linux si SuSE Linux.

Informatii suplimentare. Pentru mai multe instructiuni despre compilarea si instalarea KDE 3.0.2, va rugam sa consultati instructiunile de instalare si, daca intimpinati dificultati de compilare, F.A.Q. Compilare KDE.

Sponsorii KDE

Pe linga eforturile superbe si de nepretuit ale dezvoltatorilor KDE insisi, MandrakeSoft si SuSE au oferit un suport semnificativ pentru dezvoltarea KDE. De asemenea, membrii Ligii KDE au asigurat promovarea KDE, iar Universitatea din Tübingen cea mai mare parte din banda Internet pentru proiectul KDE. Multumim!

Despre KDE

KDE este un proiect independent, colaborativ format din sute de programatori, traducatori, artisti si alt profesionisti din intreaga lume ce colaboreaza pe Internet pentru a crea un mediu grafic si un mediu de birou sofisticat, personalizabil si stabil care utilizeaza o arhitectura bazata pe componente, transparenta de retea si oferind o platforma de programare de virf. KDE asigura un mediu grafic matur, stabil, o suita de birou completa, bazata de componente (KOffice), un numar larg de utilitare de administrare si de retea si un mediu de programare IDE eficient, intuitiv, KDevelop. KDE este o dovada vie a puterii modelului Open Source de dezvoltare software in "stilul Bazaar" pentru a crea tehnologii de prima mina, de aceeasi calitate sau chiar superioare celor intilnite in cele mai complexe produse software comerciale.


Note despre marci inregistrate. KDE, K Desktop Environment, KDevelop si KOffice sint marci inregistrate ale KDE e.V. Compaq, Alpha si Tru64 sint marci si/sau servicii sau marci si/sau servicii inregistrate ale Hewlett-Packard Company. IBM si PowerPC sint marci inregistrate ale IBM Corporation. Intel este o marca sau o marca inregistrata a Intel Corporation sau subsidiare ale sale din Statele Unite sau alte tari. Linux este o marca inregistrata a lui Linus Torvalds. Trolltech si Qt sint marci inregistrate ale Trolltech AS. UNIX si Motif sint marci inregistrate ale The Open Group. Toate celelalte marci sau drepturi de autor referite in acest anunt sint proprietatea celor care le detin.


Contacte de presa:
Statele Unite ale Americii: Andreas Pour
KDE League, Inc.
pour@kdeleague.org
(1) 917 312 3122
Europa (franceza si engleza): David Faure
faure@kde.org
(33) 4 3250 1445
Europa (germana si engleza): Ralf Nolden
nolden@kde.org
(49) 2421 502758
Europa (engleza): Jono Bacon
jono@kde.org
Asia de Sud-Est (engleza si indoneziana): Ariya Hidayat
ariya@kde.org
(62) 815 8703177