Pagina principala
Informatii
Internationalizarea
pROgrame KDE/Qt
Download
Documentatii
Despre LKR
Contact
Resurse
Harta site-ului

Noul mediu grafic KDE pregatit pentru inteprinderi


   Claudiu Costin, Casian
   26 februarie 2001

KDE livreaza un mediu grafic cu un navigator de web avansat pentru Linux si alte sisteme UNIX

26 Februarie 2001 (INTERNET). Proiectul KDE a anuntat astazi lansarea KDE 2.1, un mediu grafic puternic si usor de utilizat pentru Linux. KDE contine Konqueror, un navigator de web state-of-the-art, ca o componenta integrata a mediului sau grafic prietenos, precum si KDevelop, un mediu IDE de programare, ca punct central pentru puternicul mediu de programare KDE. Aceasta versiune de KDE incheie o cursa noua in stabilitatea, uzabilitatea si maturitatea mediului Linux si este indicata pentru utilizare la nivel industrial. Proiectul KDE incurajeaza toti utilizatorii sa-si actualizeze KDE la versiunea 2.1.

KDE si toate componentele sale sint disponibile gratuit sub licente Open Source, de pe server-ul FTP al KDE si site-urile sale oglinda, si, in plus, poate fi obtinut pe CD-ROM. KDE 2.1 este tradus in 33 limbi si este livrat cu librariile de baza KDE, mediul grafic de baza (incluzind Konqueror), pachete de dezvoltare (incluzind KDevelop), precum si peste 100 de programe din alte pachete standard (administrare, jocuri, grafica, multimedia, retea, PIM si utilitare).

"Aceasta a doua lansare majora a seriei KDE 2 reprezinta o imbunatatire reala in termeni de stabilitate, performanta si calitati", a spus David Faure, manager de versiune pentru KDE 2.1 si Director de relatii KDE la Mandrakesoft. "KDE 2 s-a maturizat acum intr-un mediu solid, intuitiv si complet pentru utilizare zilnica. Konqueror este un navigator de web robust, cu multe facilitati si aplicatii importante precum clientul de mail (KMail) au fost imbunatatite substantial. Arhitectura multimedia a facut pasi mari si aceasta versiune inaugureaza un nou program de redare multimedia "noatun", care are o constructie modulara bazata pe module pentru redarea ultimelor formate audio si video. Pentru programatori, KDE 2.1 este pentru prima data livrat cu un exceptional mediu IDE/RAD care va fi foarte familiar celor cu experienta de programare in Windows. Pe scurt, KDE 2.1 este un mediu grafic si de dezvoltare de virf, care pozitioneaza Linux/Unix-ul sa deschida drumul care utilizatorii obisnuiti si pentru inteprinderi".

"KDE 2.1 deschide usa pentru adoptarea larga a mediului Linux si va ajuta la succesul in medii grafice pe care deja Linux-ul in are in zona de server", a adaugat Dirk Hohndel, CTO la Suse AG. "Cu interfata lui intuitiva, maturitatea codului si excelentele unelte de dezvoltare, sint sigur ca interprinderile si programatorii terti vor realiza potentialul enorm pe care il ofera KDE si isi vor migra statiile de lucru si aplicatiile catre Linux/KDE."

"KDE ofera un aspect grafic nemaipomenit si o functionalitate robusta", a spus Sheila Harnett, Senior Technical Staff Member pentru IBM's Linux Technology Center. "KDE 2.1 a crescut semnificativ nivelul pentru functionalitatea, uzabilitatea si calitatea mediului Linux in fiecare aspect a lui".

KDE 2.1 - Mediul grafic K

KDE 2: Mediul grafic K. Konqueror este navigatorul de web de ultima generatie al KDE 2, navigator de fisiere si vizualizor de documente. Konqueror se conformeaza cu cele mai noi standarde si are o arhitectura bazata pe componente care combina caracteristici si functionalitati ale Internet Explorer/Netscape Communicator si Windows Explorer. El suporta intreaga paleta a tehnologiilor Internet curente, incluzind JavaScript, Java, XML, HTML 4.0, CSS-1 si -2 (Foi de stil in cascada), SSL (Secure Socket Layer pentru comunicatii securizate) si modulele Netscape Communicator (pentru Flash, RealAudio, RealVideo si alte tehnologii similare).

In plus, KDE ofera transparenta de retea reala pentru accesarea si navigarea prin fisiere pe Linux, partajari NFS, partajari MS Windows SMB, pagini HTML, directoare FTP, directoare LDAP si CD-uri audio. Natura modulara a arhitecturii de fisiere KDE simplifica adaugarea de protocoale aditionale (precum IPX, WebDAV sau camere digitale) la KDE, care vor fi facute disponibile automat aplicatiilor KDE.

Configurabilitatea si personalizarea KDE atinge orice aspect al mediilor grafice. KDE ofera o caracteristica unica de personalizare in cascada, unde setarile personalizate sint mostenite de-a lungul diferitelor nivele, de la cel global la utilizator, permitind configuratii la nivelul unei firme sau unui grup. Suportul de tematici sofisticat al KDE porneste cu motorul de stiluri al Qt, care permite programatorilor si artistilor sa-si creeze propriul set de componente grafice. KDE 2.1 este livrat cu peste 14 din aceste stiluri, printre care unele emuleaza aspectul mai multor sisteme de operare. In plus, KDE include un nou manager de tematica care isi face treaba foarte bine importind tematici din GTK si GNOME. Mai mult decit atit, KDE 2 suporta in intregime Unicode si KHTML este singurul motor de randare gratuit pe Linux/X11 care include suport nativ pentru scripturi BiDi precum araba si ebraica.

KDE 2 are o arhitectura multimedia avansata cu transparenta de retea bazata pe aRts, Analog Realtime Synthesizer (sintetizor analogic de timp real). ARts este un sistem de sunet complet care include un numar de efecte si filtre, un sintetizor analogic modular si un mixer. Server-ul de sunet aRts asigura transparenta de retea pentru sunet de intrare si iesire utilizind MCOP, un sistem de comunicatie retea similar CORBA, permitind aplicatiilor rulind pe calculatoare distante sa emita sunet si sa primeasca sunet de la statiile de lucru locale. Aceasta arhitectura asigura mult dorita complementaritate la transparenta de retea asigurata de X si pentru prima data permite utilizatorilor sa-si ruleze aplicatiile distant cu sunetul activat. Mai mult, aRts permite aplicatiilor (locale sau distante) sa trimita concurent sunet de iesire si/sau semnal video. Suportul video este disponibil pentru versiunile 1,2 si 4 (experimental) de MPEG, precum si pentru formatele AVI si DivX. Utilizind tehnologia pe componente aRts, este foarte usoara dezvoltarea de aplicatii multimedia.

Pe linga exceptionala conformanta cu standardele Internet si partajarea de fisiere mentionate mai sus, KDE 2 este lider in respectarea standardelor de medii grafice disponibile pentru Linux. KWin, noul manager de ferestre reproiectat al KDE, se conformeaza noi Specificatii a managerelor de ferestre. Konqueror si KDE se conformeaza cu Desktop Entry Standard (standar pentru medii grafice de baza). Konqueror utilizeaza standardul XBEL pentru semnele lui de carte. KDE 2 respecta in general protocolul X Drag-and-Drop (XDND) precum si protocolul de management al sesiunii X11R6 (XSMP).

KDE 2: Mediul grafic K. KDE 2.1 ofera programatorilor un IDE sofisticat cu un set bogat de imbunatatiri tehnologice fata de mult laudata versiune a seriei KDE 1. Printre tehnologiile de virf se innumara Desktop COmmunication Protocol (DCOP), libariile I/O (KIO), modelul de obiect componenta (KParts), clase GUI bazate pe XML si un motor de randare HTML (KHTML).

KDevelop este un IDE de Linux cu numeroase caracteristici pentru dezvoltarea rapida a aplicatiilor, incluzind un generator de dialoguri GUI, depanare integrata, managementul proiectului, documentare si facilitati de traducere, suport de programare concurenta integrat si multe, multe altele.

KParts, modelul de obiecte componenta al KDE 2, manipuleaza toate aspectele inglobarii aplicatiilor, precum pozitionarea barelor de unelte, inserarea meniurilor corespunzatoare cind componenta inglobata a fost activata sau dezactivata. KParts poate interfata cu dispozitivele KIO pentru a localiza asocierile cu tipurile MIME specifice sau servicii/protocoale. Aceasta tehnologie este utilizata extensiv de suita KOffice si Konqueror.

KIO implementeaza actiunile I/O ale aplicatiei intr-un proces separat pentru a permite un comportament GUI fara blocare, fara utilizarea firelor de executie (thread-uri). Clasa este transparenta la retea si protocol si de aceea poate fi utilizata fara probleme la accese HTTP, FTP, POP, IMAP, NFS, SMB, LDAP si a fisierelor locale. Mai mult, constitutia lui modulara si extensibila permite programatorilor sa "puna" protocoale aditionale, precum WebDAV, care va fi apoi disponbil tuturor aplicatiilor KDE. KIO mai implementeza si un dispozitiv de angajare care poate localiza aplicatiile pentru tipurile MIME specificate. Aceste aplicatii pot fi apoi inglobate in programul care le apeleaza utilizind tehnologia KParts.

XML GUI utilizeaza XML pentru a crea si a pozitiona meniurile, barele de unelte si posibil si alte aspecte ale interfetelor grafice. Aceasta tehnologie ofera programatorilor si utilizatorilor avantajul configurarii usoare si conformanta cu ghidul standardului KDE de stil fara a tine seama de modificarile ce pot surveni in timp.

DCOP este un protocol de comunicatie client-la-client intermediat de un server utilizind libaria ICE X11 standard. Protocolul suporta in acelasi timp pasarea de mesaje si apeluri de proceduri la distanta utilizind o "pasarela" XML-RPC catre DCOP. Sint disponibile implementari de librarii client pentru C, C++ si Python, precum si experimental pentru Java.

KHTML este un motor de desenare si randare ce se conformeaza HTML 4.0. Clasa va suporta intreaga paleta a tehnologiilor Internet curente incluzind JavaScript, Java, HTML 4.0, CSS-2 (Foi de stil in cascada), SSL (Secure Socket Layer pentru comunicatii securizate) si module Netscape Communicator (pentru vizualizarea Flash, RealAudio, RealVideo si alte tehnologii similare). Clasa KHTML poate fi cu usurinta utilizata de o aplicatie ca widget (utiliznd mostenirea normala a ferestrelor) sau ca o componenta (utilizind tehnologia KParts). KHTML, la rindul lui are capatitatea de a ingloba componente in el, utilizind aceeasi tehnologie KParts.

Obtinerea si compilarea KDE 2.1

Pachetele sursa pentru KDE 2.1 sint disponibile gratuit pentru transfer (download) la http://ftp.kde.org/stable/2.1/distribution/tar/generic/src/ sau in directorul echivalent din multele site-uri oglinda ale server-ului de FTP al KDE. KDE 2.1 are nevoie de qt-2.2.4, care este de asemenea disponibil in oricare din locatiile de mai sus sub numele qt-x11-2.2.4.tar.gz. KDE 2.1 ar trebui sa functioneze si cu Qt-2.2.3, dar este recomandat Qt-2.2.4.

Pentru mai multe instructiuni privind compilarea si instalarea KDE 2.1, consultati instructiunile de instalare si, daca intimpinati probleme, cititi Raspunsuri la Intrebari Frecvente privind compilarea.

Instalarea pachetelor binare

Unii distribuitori aleg sa ofere pachete binare ale KDE pentru anumite versiuni ale distributiilor lor. Unele dintre aceste pachete binare pentru KDE 2.1 vor fi disponibile pentru transfer gratuit la http://ftp.kde.org/stable/2.1/distribution/ sau in directorul echivalent din multele site-uri oglinda. Retineti ca Echipa KDE nu este raspunzatoare pentru aceste pachete asa cum sint livrate de tertele parti -- in mod normal, dar nu intotdeauna, distribuitorul dumneavoastra de Linux/Unix.

KDE 2.1 are nevoie de qt-2.2.4, versiunea gratuita care este disponibila de la locatiile de mai sus. In mod normal KDE 2.1 ar trebui sa functioneze si cu Qt-2.2.3, dar este recomandat Qt-2.2.4.

In momentul lansarii acestei versiuni sint disponibile in pachete pre-compilate pentru:

 • Caldera eDesktop 2.4: i386
 • Debian GNU/Linux:
  • Potato (2.2): i386, Sparc si PPC; verificati si directorul main pentru fisierele comune
  • Stable (2.3): i386, Sparc si PPC; verificati si directorul main pentru fisierele comune
 • Linux-Mandrake 7.2: i586
 • RedHat Linux:
  • Wolverine: i386; verificati si directorul common pentru fisierele comune
  • 7.0: i386 si Alpha; verificati si directorul common pentru fisierele comune
  • 6.x: i386, Alpha si Sparc; verificati si directorul common pentru fisierele comune
 • SuSE Linux:
  • 7.1: i386 si Sparc; verificati si directorul i18n sau noarch pentru fisierele comune
  • 7.0: i386 si PPC; verificati si directorul i18n sau noarch pentru fisierele comune
  • 6.4: i386; verificati si directoarele i18n sau noarch pentru fisierele comune
  • 6.3: i386; verificati si directoarele i18n sau noarch pentru fisierele comune
 • Tru64 Systems
 • FreeBSD

Va rugam sa verificati periodic server-ele pentru pachete precompilate pentru alte distributii. Mai multe pachete binare vor fi disponibile in urmatoarele zile sau saptamini.

Ce spun altii

KDE 2.1 deja a cistigat aprecieri din partea liderilor companiilor industriale din toata lumea. Iata citeva astfel de exemple.

"Sintem foarte impresionati de imbunatatirile din KDE 2.1 si sintem incantati ca putem contribui la acest proiect", a spus Rene Schmidt, Vicepresedinte Executiv la Corel, departamentul Linux Products. "KDE continua sa fie imbunatatit cu fiecare noua versiune, si aceste imbunatatiri vor face ca distributia noastra Linux "usor-de-folosit" pentru desktop, sa fie si mai buna."

"Disponibilitatea unui mai mare numar de aplicatii pentru Linux este un factor important care va determina daca Linux va patrunde si in sectorul industrial", a spus Drew Spencer, Chief Technology Officer pentru Caldera Systems, Inc. "KDE 2.1 cauta sa atinga acest scop prin integrarea navigatorului web Konqueror, impreuna cu KDevelop, un instrument care permite programatorilor sa creeze aplicatii in C++ pentru toate tipurile de medii grafice. Impreuna cu deja existentele instrumente pentru KDE, KDevelop este o solutie serioasa pentru programatori."

"Cu versiunea 2.1, KDE demonstreaza din nou capacitatea sa de a oferi software de calitate si ofera un mediu stabil si complet pentru folosinta de zi cu zi", a adaugat GaŽl Duval, co-fondator al Companiei Mandrakesoft. "Aceasta ultima versiune a pavat drumul KDE spre sistemele utilizatorilor din mediile industriale ca si de acasa. De la completul navigator pentru web si pana la prietenosul Centru de configurare, el ofera toate utilitarele uzuale de care multi utilizatori de calculatoare ar avea nevoie pentru a putea abandona Windows® complet".

Despre KDE

KDE este un proiect independent, colaborativ format din sute de programatori din intreaga lume, pentru a crea un mediu grafic sofisticat, personalizabil si stabil care utilizeaza o arhitectura bazata pe componente si transparenta de retea. KDE este o dovada vie a puterii modelului Open Source de dezvoltare software in "stilul Bazaar" pentru a crea tehnologii de prima mina, de aceeasi calitate sau chiar superioare celor intilnite in cele mai multe produse software comerciale complexe.

Pentru mai multe informatii despre KDE, va rugam sa vizitati site-ul de web al KDE. Mai multe informatii despre KDE 2 sint disponibile in doua prezentari (1, 2) si pe site-ul de web KDE, incluzind un document FAQ pentru a raspunde la intrebari despre migrarea la KDE 2.1 de la KDE 1.x, un numar de capturi de ecran, informatii pentru programatori si un ghid de portare KDE 1 - KDE 2 pentru programatori.


Marci inregistrare. KDE si K Desktop Environment sint marci ale KDE e.V. Linux este o marca inregistrata a lui Linus Torvalds. Unix este marca inregitrata a The Open Group. Trolltech si Qt sint marci ale Trolltech AS. MS Windows, Internet Explorer si Windows Explorer sint marci sau marci inregistrate ale Microsoft Corporation. Netscape si Netscape Communicator sint marci sau marci inregistrate ale Netscape Communications Corporation in Statele Unite si alte tari si JavaScript este o marca a Netscape Communications Corporation. Java este o marca a Sun Microsystems, Inc. Flash este o marca sau marca inregistrate a Macromedia, Inc. in Statele Unite si/sau alte tari. RealAudio si RealVideo sint marci sau marci inregistrate ale RealNetworks, Inc. Toate celelalte marci si copyright-uri referite in acest anunt sint proprietatea respectivilor detinatori de drept.


Contacte presa

Statele Unite: Kurt Granroth
granroth@kde.org
(1) 480 732 1752
 
Andreas Pour
pour@kde.org
(1) 718 456 1165
Europa (franceza si engleza): David Faure
faure@kde.org
(44) 1225 837409
Europa (engleza si germana): Martin Konold
konold@kde.org
(49) 179 2252249