Pagina principala
Informatii
Internationalizarea
pROgrame KDE/Qt
Download
Documentatii
Despre LKR
Contact
Resurse
Harta site-ului

Licenta Publica Generala GNU


   Claudiu Costin
   23 martie 2004

Introducere

Putin mai jos aveti listata Licenta Publica Generala GNU (GNU GPL) tradusa in limba romana. Aceasta nu este o traducere aprobata oficial de Proiectul GNU. Ea este prezentata pentru utilizatorii romani care folosesc sau dezvolta programe sub licenta GNU GPL. Traducerea nu imi apartine si as fi bucuros sa trec aici numele celui sau celor care au facut-o. Versiunile text le gasiti aici:

Licenta GPL

LICENTA PUBLICA GENERALA GNU
Versiunea 2, iunie 1991

Copyright (C) 1989, 1991 Free Software Foundation, Inc.
59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307 USA

Este permisa copierea acestui document, dar este interzisa modificarea lui.

Prefata

Licentele majoritatii programelor sint concepute pentru a va priva de libertatea de a modifica si distribui programele respective. In contrast, intentia Licentei Publice Generale GNU este de a va garanta libertatea de a distribui si modifica programele libere si de a se asigura ca programele sint libere pentru toti utilizatorii. Aceasta Licenta Publica Generala se aplica majoritatii programelor apartinind Free Software Foundation precum si tuturor celorlalte programe ai caror autori decid sa o foloseasca. Alte programe apartinind Free Software Foundation sint puse sub Licenta Publica Generala GNU pentru Biblioteci. Aceasta Licenta poate fi de asemenea folosita pentru programele dumneavoastra.

Libertatea programelor nu implica neaparat absenta costului. Licentele noastre sint concepute sa va garanteze libertatea de a distribui copii ale programelor libere (si de a oferi acest serviciu contra cost, daca doriti), de a obtine codul sursa, de a schimba programul sau a folosi portiuni din el in noi programe libere si de a sti ca puteti face toate aceste lucruri.

Pentru a va proteja drepturile, trebuie sa impunem restrictii impotriva oricui ar incerca sa va conteste aceste drepturi sau sa va ceara sa renuntati la ele. Aceste restrictii implica anumite responsabilitati pentru dumneavoastra daca distribuiti copii ale programelor sau daca le modificati.

De exemplu, daca distribuiti copii ale unui program, indiferent daca o faceti gratuit sau contra unei sume de bani, trebuie sa dati beneficiarilor toate drepturile pe care le aveti dumneavoastra. Trebuie sa va asigurati ca ei primesc, sau pot primi, codul sursa al programului. In plus, trebuie sa le aratati care sint termenii in care primesc programul pentru ca ei sa stie care le sint drepturile.

Drepturile dumneavoastra sint protejate in doua etape:

  1. prin stabilirea drepturilor de autor pentru program;
  2. prin aceasta Licenta care va da dreptul legal de a copia, distribui si/sau modifica programul.

De asemenea, pentru propria noastra protectie cit si pentru cea a autorilor, vrem sa ne asiguram ca toata lumea intelege ca nu exista nici un fel de garantie pentru acest program liber. Daca programul este modificat de altcineva si distribuit mai departe, vrem ca beneficiarii programului sa stie ca ceea ce au nu este originalul, in asa fel incit nici o problema introdusa de altcineva nu va avea un efect negativ asupra reputatiei autorilor initiali.

Orice program liber este in mod constant amenintat de patentele software. Noi vrem sa evitam pericolul ca cei ce redistribuie programe libere sa obtina patente, practic transformind programul intr-unul aflat sub controlul total al persoanei sau institutiei ce detine patentul. Pentru a preveni aceasta situatie, facem clara pozitia noastra conform careia orice patent trebuie acordat ori in asa fel incit sa poata fi folosit gratuit si fara restrictii de oricine, ori deloc.

Termenii si conditiile exacte de copiere, distribuire si modificare sint specificate in urmatoarele paragrafe.

LICENTA PUBLICA GENERALA GNU
TERMENI SI CONDITII PENTRU COPIERE, DISTRIBUIRE SI MODIFICARE

(0)
Aceasta Licenta se aplica oricarui program sau proiect ce contine o mentiune a detinatorului drepturilor de autor spunind ca poate fi distribuit in termenii acestei Licente Publice Generale. Prin "Program" vom intelege orice asemenea program sau proiect, iar prin "proiect bazat pe Program" vom intelege fie programul fie orice alt proiect derivat din Program conform cu legea drepturilor de autor: un proiect ce contine Programul sau portiuni din el, fie in forma originala fie modificata si/sau tradusa in alta limba. (In restul acestui document traducerile vor fi incluse fara restrictii in termenul "modificare"). Fiecare persoana autorizata de aceasta Licenta va fi desemnata prin termenul "dumneavoastra".

Activitatile care nu sint de copiere, distribuire si modificare sint in afara scopului acestei Licente. Activitatea de executare a programului nu este restrictionata, iar rezultatul programului este acoperit de licenta doar in cazul in care continutul sau constituie un proiect bazat pe Program (independent de faptul ca a fost obtinut prin rularea Programului). In ce masura acest lucru este adevarat depinde de natura Programului.

(1)
Puteti copia si distribui copii nemodificate ale codului sursa al Programului in forma in care il primiti, prin orice mediu, cu conditia sa specificati vizibil pe fiecare copie autorul si lipsa oricarei garantii, sa pastrati intacte toate notele referitoare la aceasta Licenta si la absenta oricarei garantii si sa distribuiti o copie a acestei Licente cu fiecare copie a Programului.

Puteti pretinde o retributie financiara pentru actul fizic de transfer al unei copii si puteti oferi garantie contra cost.

(2)
Puteti efectua modificari asupra copiilor Programului (sau asupra oricaror portiuni ale sale), creind astfel un "proiect bazat pe Program". Copierea si distribuirea unor asemenea modificari sau proiecte se pot face conform termenilor sectiunii precedente (1), doar daca toate conditiile urmatoarele sint indeplinite:

  1. Toate fisierele modificate trebuie sa contina note foarte vizibile mentionind faptul ca dumneavoastra le-ati modificat, precum si data fiecarei modificari.
  2. Orice proiect pe care il distribuiti sau publicati, care in intregime sau in parte contine sau este derivat din Program (sau orice parte a acestuia), trebuie sa poata fi folosit de oricine, gratuit si in intregime, in termenii acestei Licente.
  3. Daca programul modificat citeste comenzi in mod interactiv, trebuie sa il modificati in asa fel incit atunci cind este pornit in mod interactiv sa afiseze un mesaj referitor la drepturile de autor precum si o nota mentionind lipsa oricarei garantii (sau sa mentioneze faptul ca dumneavoastra oferiti o garantie). De asemenea trebuie specificat faptul ca utilizatorii pot redistribui programul in aceste conditii precum si o explicatie a modalitatii in care poate fi obtinut textul acestei Licente. (Exceptie: daca Programul este interactiv dar nu afiseaza in mod normal un asemenea mesaj, nu este necesar ca proiectul bazat pe Program sa afiseze un mesaj).

Aceste cerinte se aplica Programului modificat in intregime. Daca pot fi identificate sectiuni ale proiectului care nu sint derivate din Program si pot fi considerate de sine statatoare, atunci aceasta Licenta si termenii sai nu se aplica acelor sectiuni cind sint distribuite ca proiecte separate. Cind distribuiti aceleasi sectiuni ca parte a unui intreg care este un proiect bazat pe Program, distribuirea intregului proiect trebuie sa fie facuta in acord cu termenii acestei Licente, ale carei permisiuni pentru alte licente se extind asupra intregului si, deci, asupra fiecarei sectiuni in parte, indiferent de autor.

Astfel, nu este in intentia acestei sectiuni sa pretinda drepturi sau sa conteste drepturile dumneavoastra asupra unui proiect efectuat in intregime de dumneavoastra. Intentia este de a exercita dreptul de a controla distributia proiectelor derivate sau colective bazate pe Program.

In plus, pura agregare (pe un mediu de stocare sau distributie) cu Programul (sau cu un proiect bazat pe Program) al unui alt proiect care nu este bazat pe Program nu aduce acel proiect sub incidenta acestei Licente.

(3)
Puteti copia si distribui Programul (sau un proiect bazat pe el, conform Sectiunii 2) in format obiect sau executabil conform termenilor Sectiunilor 1 si 2 de mai sus, cu conditia sa indepliniti una dintre conditiile de mai jos:

  1. Sa il oferiti insotit de codul sursa corespunzator, in format citibil de catre masina, care trebuie sa fie distribuit in termenii Sectiunilor 1 si 2 de mai sus pe un mediu de distributie uzual transportului de software, sau
  2. Sa il oferiti insotit de o oferta scrisa, (valida pentru cel putin trei ani, pentru o taxa care sa nu depaseasca costul fizic al efectuarii distributiei sursei), de a oferi o copie completa, in format citibil de catre masina, a codului sursa, distribuit in termenii sectiunilor 1 si 2 de mai sus, pe un mediu de distributie uzual transportului de software, sau
  3. Sa il oferiti insotit de informatia pe care ati primit-o referitoare la oferta de a distribui codul sursa corespunzator. (Aceasta alternativa este permisa numai pentru distribuiri necomerciale si doar daca ati primit programul in format obiect sau executabil impreuna cu aceasta oferta, in conformitate cu subsectiunea b de mai sus.)

Codul sursa al unui proiect este forma preferata in care se fac modificari asupra proiectului. Pentru un proiect executabil, codul sursa complet inseamna codul sursa al tuturor modulelor pe care le contine, impreuna cu toate fisierele asociate continind definitii ale interfetelor si scripturile folosite pentru a controla compilarea si instalarea executabilului. Cu toate acestea, ca o exceptie, nu este obligatorie distribuirea impreuna cu codul sursa a acelor componente care sint in mod normal distribuite (in format sursa sau binar) cu componentele majore (compilator, nucleu etc.) ale sistemului de operare sub care ruleaza executabilul, exceptind situatia in care acea componenta acompaniaza executabilul.

Daca distributia executabilului sau codului obiect este facuta prin oferirea permisiunii de copiere dintr-un loc dedicat, atunci oferirea permisiunii de copiere a codului sursa din acelasi loc este considerata distribuire a codului sursa, chiar daca beneficiarul nu este obligat sa copieze codul sursa impreuna cu codul obiect.

(4)
Nu puteti copia, modifica, sub-autoriza sau distribui Programul decit asa cum este prevazut in aceasta Licenta. Orice incercare de a copia, modifica, sub-autoriza sau distribui Programul in alti termeni va duce la anularea drepturilor ce va revin conform acestei Licente. Cu toate acestea, nu vor fi anulate drepturile celor ce au primit copii sau drepturi de la dumneavoastra conform cu aceasta Licenta, atita timp cit ramin in conformitate cu ea.

(5)
Nu sinteti obligat sa acceptati aceasta Licenta, deoarece nu ati semnat-o. Cu toate acestea, numai aceasta Licenta va permite sa modificati Programul sau proiectele derivate din el. Aceste actiuni sint interzise prin lege daca nu acceptati aceasta Licenta. In consecinta, prin modificarea sau distribuirea Programului (sau a oricarui proiect bazat pe Program), indicati in mod implicit acceptarea acestei Licente si a tuturor termenilor si conditiilor de copiere, distribuire sau modificare a Programului sau proiectelor bazate pe el.

(6)
De fiecare data cind redistribuiti Programul (sau orice proiect bazat pe Program), beneficiarul primeste o licenta de la licentiatorul original care ii permite sa copieze, distribuie sau modifice Programul in aceiasi termeni si conditii. Nu puteti impune nici o restrictie aditionala asupra exercitarii drepturilor pe care destinatarul le primeste prin aceasta Licenta. Nu sinteti responsabil cu impunerea respectarii acestei Licente de catre o terta parte.

(7)
In cazul in care, ca o consecinta a unei decizii judecatoresti, sau pretinsa incalcare a unui patent sau pentru orice alta cauza (nu neaparat limitata la chestiuni legate de patente), vi se impun conditii (prin hotarire judecatoreasca, intelegere sau alte mijloace) care contravin conditiilor acestei Licente, acest lucru nu va permite nerespectarea conditiilor acestei Licente. Daca nu puteti face in asa fel incit sa satisfaceti simultan obligatiile din aceasta Licenta si alte obligatii pertinente, atunci, ca o consecinta, va este interzisa distribuirea Programului. De exemplu, daca o autorizatie de folosire a unui patent nu va permite redistribuirea gratuita a Programului de catre oricine il primeste de la dumneavoastra, direct sau indirect, atunci singurul mod in care puteti satisface simultan aceste conditii si Licenta de fata este sa nu distribuiti Programul in nici un fel.

Daca vreo portiune a acestei sectiuni este invalidata sau de neaplicat in anumite circumstante, restul sectiunii continua sa se aplice, iar sectiunea in intregime se aplica in toate celelalte circumstante.

Nu este in intentia acestei sectiuni sa va determine sa incalcati vreun patent sau alte pretentii de drepturi de proprietate sau sa contestati valabilitatea oricaror asemenea pretentii. Aceasta sectiune are ca scop unic protejarea integritatii sistemului de distribuire de programe libere, care este implementat prin licente publice. Multe persoane au contribuit generos la spectrul larg de programe distribuite prin acest sistem, bazindu-se pe aplicarea sa consistenta. Este la latitudinea autorului/donatorului sa decida daca este dispus sa distribuie programe prin orice alt sistem si o persoana autorizata sa foloseasca acele programe nu poate impune acea decizie.

Intentia acestei sectiuni este de a clarifica ceea ce este considerat a fi o consecinta a restului acestei Licente.

(8)
Daca distributia si/sau folosirea Programului este restrictionata in anumite tari din cauza patentelor sau din cauza unor interfete aflate sub incidenta unor drepturi de autor restrictive, detinatorul drepturilor de autor ce plaseaza Programul sub aceasta Licenta poate adauga o limitare geografica a distribuirii ce exclude acele tari, in asa fel incit distribuirea este permisa doar in (sau intre) tarile care nu sint excluse. Intr-un asemenea caz, Licenta incorporeaza aceasta limitare ca si cum ar fi scrisa in corpul acestei Licente.

(9)
Free Software Foundation poate publica din cind in cind noi versiuni (sau versiuni revazute) ale Licentei Publice Generale. Asemenea versiuni noi vor fi similare in spiritul versiunii prezente, dar pot diferi in anumite detalii, pentru a adresa noi probleme sau situatii.

Fiecarei versiuni ii este asociat un numar unic. Daca programul specifica faptul ca i se aplica un numar de versiune al acestei Licente si "orice versiune ulterioara", aveti optiunea de a urma termenii si conditiile acelei versiuni sau ale oricarei versiuni ulterioare publicate de Free Software Foundation. Daca Programul nu specifica un numar de versiune, puteti alege orice versiune publicata vreodata de Free Software Foundation.

(10)
Daca doriti sa incorporati parti ale Programului in alte programe libere ale caror conditii de distributie sint diferite, cereti permisiunea autorului. Pentru programe ale caror drepturi de autor apartin Free Software Foundation, cereti permisiunea de la Free Software Foundation. Uneori facem exceptii pentru aceasta. Decizia noastra va fi ghidata de cele doua scopuri de a prezerva statutul liber al tuturor proiectelor derivate din programele noastre libere si de a promova distribuirea si refolosirea programelor in general.

NICI O GARANTIE

(11)
DEOARECE PROGRAMUL ESTE OFERIT SUB O LICENTA CE NU IMPLICA NICI UN COST, NU EXISTA NICI O GARANTIE PENTRU PROGRAM, IN MASURA PERMISA DE LEGILE CE SE APLICA. EXCEPTIND SITUATIILE UNDE ESTE SPECIFICAT ALTFEL IN SCRIS, DETINATORII DREPTURILOR DE AUTOR SI/SAU ALTE PARTI IMPLICATE OFERA PROGRAMUL "IN FORMA EXISTENTA" FARA NICI O GARANTIE DE NICI UN FEL, EXPLICITA SAU IMPLICITA, INCLUZIND, DAR FARA A FI LIMITATA LA GARANTII IMPLICITE DE VANDABILITATE SI CONFORMITATE UNUI ANUMIT SCOP. VA ASUMATI IN INTREGIME RISCUL IN CEEA CE PRIVESTE CALITATEA SI PERFORMANTA ACESTUI PROGRAM. IN CAZUL IN CARE PROGRAMUL SE DOVEDESTE A FI DEFECT, VA ASUMATI IN INTREGIME COSTUL TUTUROR SERVICIILOR, REPARATIILOR SI CORECTIILOR NECESARE.

(12)
IN NICI O SITUATIE, EXCEPTIND CAZURILE IN CARE ESTE CERUT DE LEGEA APLICABILA SAU CA REZULTAT AL UNEI INTELEGERI SCRISE, UN DETINATOR AL DREPTURILOR DE AUTOR SAU ORICE ALTA PARTE CARE POATE MODIFICA SI/SAU REDISTRIBUI PROGRAMUL CONFORM PERMISIUNILOR DE MAI SUS, NU VA FI FACUT RASPUNZATOR PENTRU PAGUBELE DUMNEAVOASTRA, INCLUSIV CELE GENERALE, SPECIALE, INTIMPLATOARE SAU REZULTANTE, APARUTE DIN FOLOSIREA SAU INABILITATEA DE A FOLOSI PROGRAMUL (INCLUZIND, DAR FARA A FI LIMITAT LA PIERDEREA SAU DETERIORAREA DATELOR SAU PIERDERILE SUFERITE DE DUMNEAVOASTRA SAU TERTE PERSOANE SAU O INCAPACITATE A PROGRAMULUI DE A INTEROPERA CU ALTE PROGRAME), CHIAR DACA DETINATORUL SAU TERTA PARTE A FOST PREVENITA ASUPRA POSIBILITATII UNOR ASEMENEA PAGUBE.

Resurse